Przekształcamy równanie tak, by po prawej równania było $0$. $$e^{x^2} - 1 - \cos x = 0$$
Wybieramy komórkę (np. C3), do której program wpisze rozwiązanie. Wpisujemy do niej dowolną liczbę.
Do dowolnej komórki (np. C4) wpisujemy formułę – lewą stronę równania. Niewiadomą x zastępujemy adresem komórki z poprzedniego kroku,
wyrażenie matematyczne zapisujemy w formacie właściwym dla arkusza. $$=\exp(potęga(C3;2))-\cos(C3)-1$$
Uruchamiamy narzędzie Szukaj wyniku:
Calc: Narzędzia ⇒ Szukaj wyniku Excel: Dane ⇒ Analiza warunkowa ⇒ Szukaj wyniku